середу, 17 лютого 2010 р.

Спочатку був проект, а вже потім дія

В м. Харкові 10 лютого було проведено навчальний тренінг та консультації зі створення проектних пропозицій для 20 лідерів шкільного самоврядування, активістів молодіжних громадських організацій та ініціативних груп. Проекти вже є, тепер час діяти.

Все більше і більше в своїй діяльності я зустрічала молодих людей, які мають ініціативи (і хочуть щось з цією ініціативою ще й зробити). Той факт, що навичок для цього не вистачало у молоді став поштовхом до проведення тренінгу із написання проектних пропозицій. Але ж не хотілось провести тренінг про який потім ніхто не згадає і який лишатиметься в головах учасників із позначкою «теорія, яку хтозна як використовувати на практиці». Уникненню такого неперспективного результату тренінгу сприяли декілька дедлайнів конкурсів проектів, які наближалися. Разом із спільнотою випускників програми обмінів майбутніми лідерами FSA/FLEX було обрано дату – 10 лютого. Координатор спільноти, Юля Самойліна, знайшла прекрасне приміщення в центрі міста та в центрі студентства – інформаційний центр «Window on America” (на базі ХНУ ім.. Каразіні). На тренінгу були присутніми десь 20 представників шкільних рад, молодіжних організацій, ініціативних груп, активістів, які не належать до конкретної організації, але роблять набагато більше, ніж частина зареєстрованих організацій Харківщини.

Підчас тренінгу було наголошено неодноразово, що є конкурси грантів і що всі козирні карти в руках учасників тренінгу, слід лише їх використати. Звісно, не всі це усвідомили, але після тренінгу було сформовано кілька ініціативних груп, які взялися за справу.


Постійні зустрічі дозволяли тримати тісний зв'язок один з одним учасникам ініціативних груп, детально планувати свої майбутні дії, писати проектні пропозиції. Одна ініціативна група висунула свою пропозицію, направлену на зменшення ризиків безцільного використання Інтернету, а також допомогти молоді усвідомити, що повне занурення в Інтернет-світ може мати неприємні наслідки, що занурюватись краще в реальне життя. Проект отримав назву «Безпечні та корисні комп’ютерні/Інтернет технології в освіті та соціальній активності». Дана проектна пропозиція була направлена на конкурс проектів і на разі очікується відповідь та оцінка ідеї проекту.
Ініціатором другого проекту стала Віталіна Морозенко – випускниця психологічного факультету. Проект отримав назву «Гармонія vs Стрес» (“Harmony vs Stress”).

«Дуже переживали, чи сприймуть ідею нашого проекту, чи вважитумать її необхідною для суспільства - каже Віталіна – Але коли вже знайшли всі ресурси, отримали визнання цінності ідеї і стали перед реалізацією, відчувалося хвилююче щастя. Дуже хотілося зробити все якнайкраще». На початку квітня проект стартував і було розроблено програму із подолання складних ситуацій та проблем в повсякденному житті. Було проведено два тренінги для студентів старших курсів психологічних факультетів з питань того, як краще впроваджувати таку програму, як краще співпрацювати з групою підлітків. Сьогодні проект практично завершився, студенти-психологи вже розпочали проведення тренінгів із школярами в малих містах та селах. Учні с. Пятигірськ Балаклійського району (20 та 22 квітня), м. Люботина (21 квітня) та учні з пригороду Харкова (23 квітня) вже відчули на собі позитивний вплив атмосфери відкритості та творчості підчас тренінгу. «Коли я виконував завдання, я так захопився, що мені навіть курити не хотілося» - каже один з учасників тренінгу в м. Люботині. Приємно чути від учасників спонтанні вислови, які підтверджують успішність проекту в досягненні завдань (навчити використовувати позитивні методи для подолання складних негативних переживань та не звертатися до таких методів, як алкоголь, паління, ін.)

Проект майже повністю ґрунтується на залученні 18 – 22 волонтерів. Партнерами проекту виступили Youth Service America, Люботинська міська рада, молодіжна організація «Спілкування без кордонів», Національний Волонтер ВООН. Сильною стороною є залучення волонтерів до організації та впровадження проекту, також відсутність зайвих витрат.
Виявляється, зробити власний крок до розвитку спільноти, зовсім просто. Варто лише перейти від розмов до діла, конкретного планування та пошуку можливостей.

Немає коментарів:

Дописати коментар